Hur Fiskar Man Gädda ? Den Bästa Fiskeguiden 2021

Denna guide är uppbyggd i flera steg för att förbättra ditt gäddfiske. Vi kommer steg för steg gå igenom allt du behöver veta för ett lyckat gäddfiske.

Denna fiskeguide innehåller


  • Vad är en gädda?
  • Hur fiskar man gädda?
  • Vilka beten?
  • Vilket spö?
  • Hur man hanterar en gädda

Bild På En gädda

Gädda eller (Esox lucius) som det heter på latin är en rovfisk som lever på norra halvklotet i sötvatten och brackvatten. Gäddan är en rovfisk och äter således andra fiskar, även artfränder. Gäddor är fisken som flest svenska sportfiskare är efter, men varför? Jo för den roliga kampen gäddan gör, det finns ingen roligare fisk att leta efter i svenska vatten. Det finns en anledning till att det kallas för det gröna guldet!


Hur Fiskar Man Gädda?

Man kan tro att det är simpelt, men det finns mycket fakta och strategier för att lyckas inom gäddfisket. För att göra detta lätt för dig kommer vi att kombinera text med videos.

Den bästa nybörjartipsen samlade på ett och samma ställe! Perfekt

För att lyckas inom gäddfisket rekommenderar vi att man varierar sitt fiske under dagen, för att se vad som passar bäst. En bra taktik är turbofiske, det är när man vevar olika snabbt för att se vad gäddan föredrar bäst. Detta är bevisat vara det mest effektiva sättet för att få upp fisk, generellt sätt inte bara gädda.


Vilka beten?

Inom gäddfisket finns det tonvis med olika beten att använda sig av, så vilka ska jag använda mig av? Enligt statistisk och egna erfarenheter så är jerkbaitfisket det mest effektiva sättet för att kamma hem de gröna predatorerna. Men är det det enda sättet för att fiska? Absolut inte! D.et vanliga traditionella betena såsom spinnare och skeddrag fungerar också utmärkt. Är inte Jerkbaitfisket något för dig? Då har jiggfisket visat fantastiska resultat. Att ha båda i beteslådan är ett måste för ett lyckat fiske, gäddor kan vara kräsna när det kommer till maten.


Så vilka jerkbaits och jiggar ska jag använda? Strike pros kända jerkbaits är de mest använda jerkbaitsen och de visar strålande resultat, så självklart är de på förstaplats! Jiggen som alltid visar bra resultat är Strike Pros egna jigg Pig Shad.

Tänk på att det finns olika sorters sjunkhastighet på betena. På bilden är det SjunkandeOm du är ute efter fler fiskedrag så är Happy Angler en väldigt billig och bra affär


Vilket spö ska jag använda?

Vi har pratat och diskuterat denna frågan flera gånger inom Sverigefiske, men vilket fiskespö är egentligen bäst? Vi har hittat rekommendationer och från egna erfarenheter kommit fram till de bästa gäddspöna.

Haspelrulle eller Multirulle? Detta är en smaksak, det ena utesluter inte det andra. Men majoriteten av gäddfiskare använder sig av multirulle.


Abu Garcia Gäddset Vendetta Komplett

Abu Garcias gäddset är den perfekta haspelsetet till gäddfiske. Ett robust och kraftigt fiskespö som klarar av allt insjö fiske och lätt havsfiske. Detta spö är ett perfekt fiskeset till Allroundfiske, med en extra inriktning till gädda.

Kastvikt 30-60 g


Abu Garcia Svartzonker Revo X spinnset

Den ökände legendaren Svartzonkers egna flaggskepps spö, vad kan gå fel? Inget! Detta spö är ren perfektion. Det rimliga priset och kvalitén detta spö uppnår är inte ofta man stöter på. Flera personer i Sverigefiskes fisketeam innehar detta spö. Det är robust med en lätt böjbar topp. Perfekt till tungt gäddfiske men det fungerar även till lätt gäddfiske. Otrolig finkänsla i toppen.

Kastvikt 30-100 g


Är du inte nöjd med Sverigefiskes toppval? Då rekommenderar vi starkt butiken Happy Angler, varför? Jo för att de alltid håller låga priser och har ett enormt brett sortiment.


Hur hanterar man gäddan rätt? Svårt att förklara med ord!