Nybörjarguide

Vill du komma igång med fiske? Vilken tur att du har hittat hit. Här kommer du att lära dig grunderna inom fiske och rekommenderad utrustning för ett lyckat med fiske.

Du kommer även att lära dig olika fiskeknutar och regler inom fiske.

Vilket fiskespö ska jag börja med?

Att välja rätt fiskespö som nybörjare kan vara krångligt, därför är vi här för att hjälpa dig. Vi rekommenderar att du börjar med lite lättare utrustning och lite mindre drag.

Framförallt för att det är lättare att hantera. Ett haspelspö på kastvikten 10-25 gram rekommenderar vi på Fiskeguiden. Vi rekommenderar denna kastvikten då du använder mindre beten till mindre fisk. Det låter coolt med stora drag för att fånga gammelgäddan, men börja litet och arbeta dig upp. För när fisken väl sitter på kroken så ska man kroka av den, detta kan vara obehagligt för nybörjare att göra, speciellt när fisken är större.

Så vilket fiskespö ska jag börja med? Vi rekommenderar alltid att mindre barn börjar med inkapslade rullar, då det är lättare att hantera. Det blir sällan trassel och spöna är slittåliga.

Känner du dig redo för ett haspelset? Vad kul att du känner dig redo för ett haspelset. Det är alltid svårt att välja rätt som nybörjare. Vi har sammanfattat de bästa haspelseten i länken nedan för nybörjare samt proffs.

Vilka beten ska jag använda?

Vi rekommenderar att använda spinnare eller mindre jiggar. Vi rekommenderar detta, eftersom betena är lättfiskade, men har gett otroligt bra resultat genom åren. Tänk på att köpa färdig riggad jiggar om du aldrig trätt på ett jigghuvud förut, det kan vara svårt för den ovane. Nedan ser du bilder på det vi anser nödvändigt att ha när du ska ut och fiska.

Tafsar och jigghuvuden hittar i de blåa länkarna nedan. Du finner även bra jiggar och spinnare hos Happy Angler.

Vilken Fiskemetod ska jag använda?

Om du följer våra råd ovanför och köper ett haspelspö med lättare drag, så har du gjort det svåraste. Nu har du den roligaste delen kvar, att börja fiska! Vi rekommenderar dock att du plockar av krokarna från ett av dragen, för att lära dig kasta. Detta gör man för att få in rätt teknik, så trassel inte uppstår när du är ute och fiskar.

Vi anser att vanligt traditionellt spinnfiske är det lättaste och bästa, för den nya fiskaren. Detta gör du genom att kasta och veva in, inte svårare än så.

Vart ska jag fiska?

Behöver du hjälp?

Sociala medier är helt klart bäst! Att ställa frågor på vanliga internetforum är aningen förlegat. Ibland måste du vänta länge med att få svar på något som du nästan direkt får hjälp med av många andra snälla fiskare på exempelvis Facebook (FB). Annars kan du skicka in dina frågor till oss.