Att tillaga fisk är inget alla kan, så vi ska lätta den bördan från dina axlar och ge ut de godaste och mest kända gäddrecepten. Hade det inte känts ännu bättre om du tillagade din egna fångst? Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig.
Senast uppdaterad 2021-07-14
Denna guide innehåller
- Gäddfiléer i fat med champinjoner
- Franska gäddfärsbullar
- Ugnstektgädda
Svårhetsgrad: 1-3
Gäddfiléer i fat med champinjoner
Svårhetsgrad: 3
- 2 msk citronsaft
- 250 g champinjoner
- 1 msk smör eller margarin
- 4 msk grädde
- salt
- vitpeppar
- 500 g gäddfilé
Garnering:
- persilja
- gräslök
Arbetstid: Ca 35 min. Koktid: Ca 20 min. Skall dra: 10-15 min Ugnssäkert fat 1. Sätt ugnen på 200° 2. Dryp citronsaft över filéerna och låt stå 10-15 minuter. 3. Ansa och skölj champinjonerna, låt dem rinna av och skiva dem. Smält matfettet och låt champinjonerna fräsa i 5 minuter. 4. Smörj ett ugnssäkert fat och lägg ner fiskfiléerna. Strö över champinjonerna och krydda med salt och peppar. Häll på grädden. 5. Täck med folie och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. pröva fisken i tjockaste delen av filén. Köttet skall vara vitt och ogenomskinligt. 6. Ta av folien och strö över finklippt persilja och gräslök. Tips Servera kokt eller pressad potatis till. Kan inte frysas!
Franska Gäddfärsbullar
Svårhetsgrad: 2
- 400 g gäddfilé
- 1-1/2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 3 dl vispgrädde
- salt
- vitpeppar
- 2 äggvitor
Till kokning: 1 msk salt per liter vatten Arbetstid: 35 min. koktid: 10 min. 1. Plocka bort så många ben som möjligt ur den fileade fisken. Mal den 2 gånger eller finfördela i matberedningsmaskin. 2. Blanda fiskköttet med mjöl, salt, peppar och ägg. Späd med grädden lite i taget. Rör kraftigt till en jämn färs. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i färsen. 3. Koka på prov en färsbulle för att kontrollera smaksättningen. 4. Koka upp vatten med salt. Forma färsen till bullar med två dessertskedar doppade i kokande vatten. 5. Lägg ner fiskbullarna i sjuda de vatten och sjud ca 10 minuter. 6. Ta upp med hålslev och låt bullarna droppa av innan de läggs upp på varmt serveringsfat. Tips Kan frysas men rekommenderas ej. Hållbarhet: Ca 3 månader
Ugnstekt gädda
Svårhetsgrad: 2
- 1 gädda (ca 1/4 kg)
Garnering: persilja citronskivor Servering: Pepparrot smält smör eller margarin Arbetstid: Ca 30 min. Koktid: Ca 20 min. 1. Fjälla och rensa fisken. Glöm inte att skölja och torka den väl. 2. Koka upp vatten och salt i en ca 2 liter stor gryta. Tillsätt lök, morot, citron och persilja. Koka upp några minuter. 3. Lägg ner fisken, helst på ett galler. 4. Sjud fisken ca 20 minuter. Lossa fisken ca 20 minuter. Lossa fiskköttet vid ryggbenet för att kontrollera att den är färdig. Köttet skall vara vitt och ogenomskinligt. Tips Kan frysas men rekommenderas ej. Hållbarhet: ca 3 månader
Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig. Vi hjälper dig gärna att komma igång med fiskandet!