De Godaste Fiskrecepten 2021 Den Bästa Matlagningsguiden


Att tillaga fisk är inget alla kan, så vi ska lätta den bördan från dina axlar och ge ut de godaste och mest kända fiskerecepten.

Hade det inte känts ännu bättre om du tillagade din egna fångst? Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig.

Senast uppdaterad 2021-07-14

Denna guide innehåller

  • Ugnstekt gädda
  • Stekt torskfilé
  • Gösfilé i saffransmörsås
  • Abborre i fat
  • Stuvad abborre

Ugnstekt gädda

Ugnstekt gädda


  • 1 gädda (ca 1/4 kg)
Garnering:
persilja
citronskivor

Servering: Pepparrot smält smör eller margarin

Arbetstid: Ca 30 min.
Koktid: Ca 20 min.

1. Fjälla och rensa fisken. Glöm inte att skölja och torka den väl.

2. Koka upp vatten och salt i en ca 2 liter stor gryta. Tillsätt lök, morot, citron och persilja. Koka upp några minuter.

3. Lägg ner fisken, helst på ett galler.

4. Sjud fisken ca 20 minuter. Lossa fisken ca 20 minuter. Lossa fiskköttet vid ryggbenet för att kontrollera att den är färdig. Köttet skall vara vitt och ogenomskinligt.

Tips
Kan frysas men rekommenderas ej.
Hållbarhet: ca 3 månader

Stekt torskfilé

Stekt torskfile

  • 1 – 1 1/4 kg
  • 1/2 citron
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g smör eller margarin
Arbetstid: Ca 20 min
Stektid 20-30 min
ugnssäker form

1. Sätt ugnen på 250°

2. Skrapa torsken invändigt med en kniv så att blod och den svarta hinnan avlägsnas. Klipp bort fenorna. Skölj den under rinnande kallt vatten.

3. Skär ett par ganska djupa snitt tvärs över torskens rygg och droppa ner citronsaft. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

4. Lägg ner torsken i en smord, ugnssäker form. Vispa upp ägget och pensla fisken. Strö på ströbrödet och fördela klickar av matfettet överst.

5. Sätt in formen i ugnen i 250° i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175° och låt torsken steka ytterligare 10-20 minuter, beroende på hur tjock den är. Känn försiktigt efter med en kniv om benet lossnar lätt ifrån fiskköttet. Ös ett par gånger med matfettet under stekningen. lägg ev. Lite extra fett i formen, om det verkat torrt.

6. ta ut formen och servera gärna torsken direkt ur denna, så håller den sig varm.

Tips
Bjud kokt potatis till och koka blandade grönsaker.
Torsk är lämpligast att frysa rå.
Hållbarhet: Ca 8 månader

Gösfilé i saffransmörsås

Gösfilé i saffransmörsås

  • 1 1/2 kg gös
  • 400 g blandade grönsaker
  • t.ex.: späda morötter, broccoli, salladslök, små champinjoner
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 l fiskbuljong (Från huvud, ben och skrov)
  • 1/2 g saffran
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • citronsaft

Tillagning av fisken:

  • 1 schalottenlök
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • 1 purjolök
  • 1/2 l spad av hälften vin och hälften fiskbuljong
Arbetstid: ca 40 min.
Stektid, fisk 5-8 min.
Koktid, fisk: 3 min.
Ugnssäker form

1. Rensa och filea fisken. Skär den i 8 bitar.

2. Ansa grönsakerna och skär ut dem i vackra små bitar. Fräs grönsakerna i hälften av smöret över mycket svag värme tillsammans med saffran i 1 minut utan att låta dem ta färg.

3. Häll vinet, öka värmen och reducera vinet till det nästan helt kokat in.

4. Häll på fiskbuljongen och låt grönsakerna koka någon minut eller tills de är ,öra men fortfarande spröda (al dente). Ta upp grönsakerna och håll dem varma.

5. Sätt ugnen på 225°

6. Koka ihop spadet tills det får såskonsistens. Tillsätt Resten av det kalla smöret i klickar. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

7. Skala och finhacka löken. Krydda 4 av fiskbitarna med salt och peppar och lägg dem i en ugnssäker form. täck med löken och lägg på några smörklickar. Stek i ugn 5-8 minuter beroende på tjocklek.

8. Vira in de återstående 4 fiskbitarna i  purjolöksblad och sjud dem i vitt vi  och fiskbuljong ca 3 minuter under lock.

9. Häll sås på 4 varma tallrikar. Arrangera fisk och grönsaker på såsspegeln.

Tips
Servera ev. Vara kuvertbröd till.
kan ej frysas!

Abborre i fat

Abborre i fat

  • Ca 1 kg abborre
  • 1 kg färska musslor med skal
Kokspad:
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3-4 pepparkorn
1 tsk salt
1 liten knippa persilja
1 lagerblad

Garnering:
5-6 salladsblad
3-4 tomater
4-5 stjälkar blekselleri
5-6 pimientofyllda oliver

Dressing
100 g (lätt-) majonnäs
2-3 msk keso
1 dl filmjölk
ca 2 msk citronsaft
2 tsk mild chilisås
salt och peppar

Arbetstid ca 35 min.
Koktid, abborre: 7-8 min.
koktid, musslor: Ca 5 min.
Tid att kallna: 1 tim.

1. Gör i ordning abborrarna och filea dem, se Abborre. Skölj filéerna och torka dem med hushållspapper.

2. Borsta färska musslor grundligt under rinnande kallt vatten. Skölj i flera håll vatten tills all sand är borta. De som inte sluter sig när de försiktigt knackas mot bordskanten skall kasseras. Burkmusslor behöver bara rinna av, eventuellt kan man dra bort den mörka strängen och lilla svarta kulan som är en del av magsäcken.

3. Blanda ingredienserna till kokspadet i en kastrull och låt koka upp.

4. Lägg ner abborrfiléerna i de kokande spadet och sjud dem på svag värme 7-8 minuter. ta upp de färdiga filéerna med hålslev och låt dem rinna av. lägg dem på serveringsfatet.

5. Koka upp kokspadet igen, lägg musslorna och ånga dem på kraftig värme. när musslorna öppnat sig är de färdiga. Kassera de musslor som inte öppnar sig. ta ut musslorna ur skalen och ta eventuellt bort den svarta strängen och lilla kulan. Lät kallna.

6. Skölj torka och strimla salladsbladen. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor. Skär blekselleristjälkarna i skivor och skiva oliverna.

7. Lägg upp den strimlade salladen kring abborrfiléerna på serveringsfatet med musslor, blekselleri och tomatklyftor i grupper. Strö de skivade oliverna över.

8. Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Servera antingen såsen i såsskål till abborrfatet eller häll såsen över abborrfiléerna strax före serveringen.

Stuvad abborre

Stuvad abborre

  • 4 abborrar ca 1 1/4 kg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 msk smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad dill
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • saft av 1/2 citron
Arbetstid: Ca 20 min.
Koktid Ca 15 min.

1. Fjälla, rensa och skölj abborrarna eller flå dem, se abborre. Gnid in dem med salt.

2. Smält 1 msk smör i en låg vid gryta, ta grytan från värmen och strö hälften av kryddörterna i botten.

3. lägg abborrarna ovanpå med ryggsidan upp, strö över resten av det kryddgröna och häll över fiskbuljongen och citronsaft.

4. Rör resten av smöret med mjölet och klicka ner det i grytan.

5. Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 15 minuter.

Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig. Vi hjälper dig gärna att komma igång med fiskandet!