Att tillaga fisk är inget alla kan, så vi ska lätta den bördan från dina axlar och ge ut de godaste och mest kända abborre recepten.
Hade det inte känts ännu bättre om du tillagade din egna fångst? Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig.
Senast uppdaterad 2021-07-15
Denna guide innehåller
- Abborre i fat
- Stuvad abborre
- Abborrsoppa
Abborre i fat
- Ca 1 kg abborre
- 1 kg färska musslor med skal
Kokspad: 2 dl torrt vitt vin 2 dl vatten 3-4 pepparkorn 1 tsk salt 1 liten knippa persilja 1 lagerblad Garnering: 5-6 salladsblad 3-4 tomater 4-5 stjälkar blekselleri 5-6 pimientofyllda oliver Dressing 100 g (lätt-) majonnäs 2-3 msk keso 1 dl filmjölk ca 2 msk citronsaft 2 tsk mild chilisås salt och peppar Arbetstid ca 35 min. Koktid, abborre: 7-8 min. koktid, musslor: Ca 5 min. Tid att kallna: 1 tim. 1. Gör i ordning abborrarna och filea dem, se Abborre. Skölj filéerna och torka dem med hushållspapper. 2. Borsta färska musslor grundligt under rinnande kallt vatten. Skölj i flera håll vatten tills all sand är borta. De som inte sluter sig när de försiktigt knackas mot bordskanten skall kasseras. Burkmusslor behöver bara rinna av, eventuellt kan man dra bort den mörka strängen och lilla svarta kulan som är en del av magsäcken. 3. Blanda ingredienserna till kokspadet i en kastrull och låt koka upp. 4. Lägg ner abborrfiléerna i de kokande spadet och sjud dem på svag värme 7-8 minuter. ta upp de färdiga filéerna med hålslev och låt dem rinna av. lägg dem på serveringsfatet. 5. Koka upp kokspadet igen, lägg musslorna och ånga dem på kraftig värme. när musslorna öppnat sig är de färdiga. Kassera de musslor som inte öppnar sig. ta ut musslorna ur skalen och ta eventuellt bort den svarta strängen och lilla kulan. Lät kallna. 6. Skölj torka och strimla salladsbladen. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor. Skär blekselleristjälkarna i skivor och skiva oliverna. 7. Lägg upp den strimlade salladen kring abborrfiléerna på serveringsfatet med musslor, blekselleri och tomatklyftor i grupper. Strö de skivade oliverna över. 8. Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Servera antingen såsen i såsskål till abborrfatet eller häll såsen över abborrfiléerna strax före serveringen.
Stuvad abborre
- 4 abborrar ca 1 1/4 kg
- 1 1/2 tsk salt
- 3 msk smör
- 1 dl hackad persilja
- 1 dl hackad dill
- 2 dl fiskbuljong
- 2 msk vetemjöl
- saft av 1/2 citron
Arbetstid: Ca 20 min. Koktid Ca 15 min. 1. Fjälla, rensa och skölj abborrarna eller flå dem, se abborre. Gnid in dem med salt. 2. Smält 1 msk smör i en låg vid gryta, ta grytan från värmen och strö hälften av kryddörterna i botten. 3. lägg abborrarna ovanpå med ryggsidan upp, strö över resten av det kryddgröna och häll över fiskbuljongen och citronsaft. 4. Rör resten av smöret med mjölet och klicka ner det i grytan. 5. Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 15 minuter.
Abborrsoppa
- 2-3 abborrar (ca 400 g)
- 1 purjolök
- 1 morot
- 1 gul lök
- 2 msk finklippt persilja
Buljong
- Fiskskrov: huvud, ben och fenor från abborren
- 1 1/2 l vatten
- 1 1/2 tsk salt
- 8 vitpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1 liten morot i skivor
- det gröna från purjolöken
Arbetstid: Ca 30 min. Koktid: Ca 35 min. 1. Rensa och filea abborren. 2. Lägg alla ingredienserna till buljongen i en gryta, koka upp och skumma. 3. Låt buljongen sjuda 20 minuter under lock. Sila den 4 gånger och häll tillbaka den i grytan. 4. Ansa och skär purjolök, morot och gul lök i tunna skivor. Lägg ner grönsakerna i buljongen och låt dem sjuda i 10 minuter 5. Skär fiskfiléerna i bitar, lägg ner dem i soppan och låt dem sjuda i 5 minuter. 6. Smaka av soppan och strö över persilja.
Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig. Vi hjälper dig gärna att komma igång med fiskandet!