De Godaste Torskrecepten 2021 Den Bästa Matlagningsguiden

Att tillaga fisk är inget alla kan, så vi ska lätta den bördan från dina axlar och ge ut de godaste och mest kända torskrecepten.

Hade det inte känts ännu bättre om du tillagade din egna fångst? Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig.

Senast uppdaterad 2021-07-15

Denna guide innehåller

  • Torsk i form
  • Stekt torskfilé
  • Torskgratäng med skaldjur

Torsk i form

Torsk i form


  • 600 g torskfile
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 rå äggula
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 1/2 msk finhacka persilja
  • 1 1/4 dl rivet färskt vitt bröd
  • 2-2 1/2 dl torrt vitt vin eller fiskbuljong (Tärning)
Tillbehör
2 eller 4 tomater

Arbetstid: Ca 15 min.
Stektid: Ca 15 min
Ugnssäker form

1. Sätt ugnen på 250°

2. Skölj och torka i torskfilén. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken.

3. Lägg äggulan i en skål och skiva ner 3/4 av matfettet. Rör den mjukt. tillsätt persiljan och bred blandningen över fisken.

4. Strö över rivebrödet och klicka över resten av matfettet. Häll vinet eller fiskbuljongen bredvid filéerna.

5. Sätt in formen högst upp i ugnen och låt den stå ca 15 minuter. ytan skall bli brun och frasig medan fisken blir kokt underifrån. Sätt i formen längre ner i ugnen, om ytan verkar bli för brun.

Tillbehör:

1. Skölj tomaterna och skär dem i halvor. Salta och peppra lätt.

2. Lägg tomaterna i formen ca 5 minuter innan fisken är klar. Ta ut formen ur ugnen och servera genast.

Stekt torskfilé

Stekt torskfile

  • 1 – 1 1/4 kg
  • 1/2 citron
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g smör eller margarin
Arbetstid: Ca 20 min
Stektid 20-30 min
ugnssäker form

1. Sätt ugnen på 250°

2. Skrapa torsken invändigt med en kniv så att blod och den svarta hinnan avlägsnas. Klipp bort fenorna. Skölj den under rinnande kallt vatten.

3. Skär ett par ganska djupa snitt tvärs över torskens rygg och droppa ner citronsaft. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

4. Lägg ner torsken i en smord, ugnssäker form. Vispa upp ägget och pensla fisken. Strö på ströbrödet och fördela klcikar av matfettet överst.

5. Sätt in formen i ugnen i 250° i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175° och låt torsken steka ytterligare 10-20 minuter, beroende på hur tjock den är. Känn försiktigt efter med en kniv om benet lossnar lätt ifrån fisköttet. Ös ett par gånger med matfettet under stekningen. lägg ev. Lite extra fett i formen, om det verkat torrt.

6. ta ut formen och servera gärna torsken direkt ur denna, så håller den sig varm.

Tips
Bjud kokt potatis till och koka blandade grönsaker.
Torsk är lämpligast att frysa rå.
Hållbarhet: Ca 8 månader

Torskgratäng med skaldjur

Torskgratäng med skaldjur

  • 500 – 600g torskfilé
  • 1 1/2 tsk salt
Gratängsås:
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl spad och gräddmjölk
  • 1-2 äggulor
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Smaksättning
  • 100 – 200 g skalade räkor, musslor eller krabba
  • 1/2 finklippt dill
Gratinering
  • 1/2 dl riven ost eller 2 msk ströbröd
Arbetstid: Ca 25 min.
Koktid: 15-20 min
Gratinering: 10 min.
Ugnssäker form
Al-folie

1. Sätt ugnen på 200°

2. Skölj torskfiléerna och torka dem.

3. Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Salta. täck med 
al-folie. Sätt in fisken i varm ugn och låt den koka tills den är vit och ogenomskinlig, 15-20 min.

4. Ta ut formen ur ugnen och häll försiktigt av spadet och använd det till såsen. Öka ugnsvärmen till 250°.

Gratängsås:

1. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull och rör i mjölet.

2. Späd med fiskspad, ev. Spad från musslor eller krabba och gräddmjölken. Låt såsen koka ett par minuter.

3. ta kastrullen från värmen, vispa ner äggulan och låt såsen sedan enbart sjuda under omrörning ett par minuter. Såsen får inte koka sedan äggulan tillsatts. Smaksätt med salt och peppar.

4. Blanda ner någon av de föreslagna smaksättningarna och dillen i såsen.

Gratinering

1. Slå gratängsåsen över fisken och se till att den täcker.

2. Strö på ost eller ströbröd. Sätt in gratängen i mitten på ugnen och låt stå tills den är genomvarm och fått vacker färg. Ta ut den och servera genast!

Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig. Vi hjälper dig gärna att komma igång med fiskandet!