Att tillaga fisk är inget alla kan, så vi ska lätta den bördan från dina axlar och ge ut de godaste och mest kända gösrecepten.
Hade det inte känts ännu bättre om du tillagade din egna fångst? Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig.
Senast uppdaterad 2021-07-15
Denna guide innehåller
- Gösfilé med champinjoner och musslor
- Gösfilé i form med kryddgrönt
- Gösfilé i saffransmörsås
Svårhetsgrad: 1-3
Gösfilé med champinjoner och musslor
Svårhetsgrad: 2
- 1 1/4 kg
- 200 g champinjoner
- 1 purjolök
- 4 tomater
- 1 burk musslor (250g)
- 1 1/2 tsk salt
- peppar
- 1 liten kvist färsk dragon eller 1 tsk torkad
- 1 dl torrt vitt vin
Arbetstid: Ca 1/2 tim. Stektid: Ca 25 min. Ugnssäkert fat 1. Sätt ugnen på 225° 2. Rensa fisken och filea den. Skölj fisken snabbt och torka den med hushållspapper. 3. Rensa, skölj, torka och skär champinjonerna i skivor. 4. Ansa purjolöken, ta bort de yttre bladen, skölj och skär 1/2 cm tjocka skivor. 5. Skålla, flå och skär tomaterna i skivor. 6. Låt musslorna rinna av väl. 7. Smörj ett ugnssäkert fat väl och lägg ner gösfiléerna, fördela champinjoner, purjolök, tomatskivor och musslor över fisken och krydda med salt, peppar och finhackad dragon. Häll över vinet. 8. Täck fatet med folie och ställ in det i ca 25 minuter i mitten av ugnen eller tills fisken är färdig dvs när fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.
Gösfilé i form med kryddgrönt
Svårhetsgrad: 3
- 1 1/2 kg gös
- 50 g smör eller margarin
- 1 tjock skiva vitt bröd
- 1 äggula
- 2 schalottenlökar
- 1 msk finklippt persilja
- 1 msk finklippt gräslök
- salt
- peppar
- saften av 1 citron
- 4 tomater
- 200 g små champinjoner
Arbetstid: Ca 30 min. Stektid: Ca 18 min. Ugnssäker form 1. Sätt ugnen på 225° 2. Rensa och filea fisken, skölj den hastigt och torka med hushållspapper 3. Lägg den i smord, ugnssäker form. Droppa över citronsaft och krydda med salt. 4. Rör ihop smör, äggula, söndersmulat vitt bröd, finhackad lök, kryddgrönt, salt, peppar och lite citronsaft 5. Bred 2/3 av blandningen på filerna och sätt in i mitten av ugnen. Späd med lite vatten och citronsaft. 6. Dela tomaterna i halvor. Lägg ner dem i formen bredvid fisken efter 10 minuters stekning. bred resten av bröd/kryddblandningen över tomaterna. Lägg också ner de rensade, sköljda champinjonerna och strö över lite salt och peppar. 7. låt rätten stå i ungne i ytterligare 8 minuter.
Gösfilé i saffransmörsås
Svårhetsgrad: 3
- 1 1/2 kg gös
- 400 g blandade grönsaker
- t.ex.: späda morötter, broccoli, salladslök, små champinjoner
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 l fiskbuljong (Från huvud, ben och skrov)
- 1/2 g saffran
- 100 g smör
- salt
- peppar
- citronsaft
Tillagning av fisken:
- 1 schalottenlök
- salt
- peppar
- 2 msk smör
- 1 purjolök
- 1/2 l spad av hälften vin och hälften fiskbuljong
Arbetstid: ca 40 min. Stektid, fisk 5-8 min. Koktid, fisk: 3 min. Ugnssäker form 1. Rensa och filea fisken. Skär den i 8 bitar. 2. Ansa grönsakerna och skär ut dem i vackra små bitar. Fräs grönsakerna i hälften av smöret över mycket svag värme tillsammans med saffran i 1 minut utan att låta dem ta färg. 3. Häll vinet, öka värmen och reducera vinet till det nästan helt kokat in. 4. Häll på fiskbuljongen och låt grönsakerna koka någon minut eller tills de är ,öra men fortfarande spröda (al dente). Ta upp grönsakerna och håll dem varma. 5. Sätt ugnen på 225° 6. Koka ihop spadet tills det får såskonsistens. Tillsätt Resten av det kalla smöret i klickar. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 7. Skala och finhacka löken. Krydda 4 av fiskbitarna med salt och peppar och lägg dem i en ugnssäker form. täck med löken och lägg på några smörklickar. Stek i ugn 5-8 minuter beroende på tjocklek. 8. Vira in de återstående 4 fiskbitarna i purjolöksblad och sjud dem i vitt vi och fiskbuljong ca 3 minuter under lock. 9. Häll sås på 4 varma tallrikar. Arrangera fisk och grönsaker på såsspegeln. Tips Servera ev. Vara kuvertbröd till. kan ej frysas!
Att fiska är inte svårt om man har rätt hjälpmedlen. Läs gärna vår fiskenybörjarguide om detta intresserar dig. Vi hjälper dig gärna att komma igång med fiskandet!